Следећег лета, тачније 05. јуна 2024. навршиће се 40 година од оснивања Рагби клуба Жарково. Прођоше четири деценије како је рагби лопта званично крочила на подручје Жаркова, а у том периоду кроз клуб је прошло више хиљада младих како Жаркова, тако и осталих делова Београда. Све их је привлачила чаролија игре са лоптом овалног облика.

За четири деценије клуб је имао и успона и падова. За тај период највише се реадило са младима. Стална анимација по основним и средњим школама Жаркова и околине, омогућавао је континуалан прилив младих играча чиме је клуб обезбеђивао своју будућност.

Основни проблем рагби спорта у Србији су непостојање сопствених услова за тренажни и такмичарски, односно сопствени рагби терени са пратећим објектима. Тај проблем је и у Рагби клубу Жарково евидентан, па је то био и основни разлог осцилација у раду клуба током протекле четири деценије. Све те тешкоће нису спречавале да клуб постиже периодично врхунске резултате како у млађим категоријама, тако и у сениорској конкуренцији.

Данас, у четвртој деценији постојања, клуб сходно условима у којима ради, као један од корисника СЦ Жарково, егзистира већ четири године са две селекције – петлића U12 и пионира U14. У перспеткиви планирамо формирање и старије селекције кадета U16 и евентуално јуниора U18. Став клуба је, да поновно формирање селекције сениора, захтева постојање сопствених услова за тренажни и такмичарски рад.

План клуба је да прославу 40 година клуба дочекамо са сопственим клупским просторијама које би имале и адекватну теретану за рагби рад са млађим категоријама. За саму прославу 40-о годишњице, припрема се и издавање пригодне клупске монографије, уз музејску поставку ретроспективе рада клуба током четири деценије